Chemical Composition and Antifungal Activity of<em> Eugenia Uniflora </em>L (Myrtaceae) Leaf Essential Oil

Authors

Keywords:

Myrtaceae, Eugenia uniflora L, sesquiterpenes, bicyclogermacreno, trans-β-ocimene, antifungal activity

Abstract

Introduction: The Myrtaceae family is composed of about 175 genera with about 5970 species, widely distributed, but with greater diversity in the tropical and subtropical regions of the world. In Venezuela there are 20 native genera with more than 130 species in which Eugenia uniflora L is included.

Objective: To determine the chemical composition of the essential oil, of the fresh leaves of the species Eugenia uniflora L., and its antifungal activity on Candida albicans, Candida krusei, Candida parapsilosis and Candida tropicalis.

Methods: The fresh leaves of Eugenia uniflora L. were collected in April 2016 in "Dr. Luis Ruiz Terán" Garden of Medicinal Plants  of the Faculty of Pharmacy and Bioanalysis, University of Los Andes, Libertador municipality of the state of Mérida, Bolivarian Republic of Venezuela. The fresh leaves were liquefied and subjected to distillation by dragging with water vapor (3 h), using a Clevenger trap. The oil was preserved at 4-6 °C until it was used for biological tests. The oil components were analyzed by gas chromatography coupled to mass spectrometry. The antibacterial activity was evaluated according to the diffusion method in agar with paper discs.

Results: The oil yield obtained by hydrodistillation was 0.13 %. 24 compounds representing 96.81% of the total composition of the oil were identified and the majority of the components were bicyclogermacrene (22.38%), trans-β-ocimene (15.72%), myrcene (9.60%) and atractylone (7.60%). The oil showed antifungal activity on the four Candida strains studied.

Conclusions: The chemical composition of Eugenia uniflora L. essential oil mostly contain hydrocarbon sesquiterpenes, hydrocarbon monoterpenes, components that correlate with its antifungal activity on Candida albicans, Candida krusei, Candida parapsilosis and Candida tropicalis. Therefore, Eugenia uniflora L. essential oil shows antifungal potential against strains of clinical importance.

Author Biographies

Yndra Elena Cordero de Rojas, Universidad de Los Andes, Facultad de Farmacia y Bioanálisis, Departamento de Bioanálisis Clínico Universidad de Los Andes, Facultad de Farmacia y Bioanálisis, Instituto de Investigaciones “Dr. Alfredo Nicolás Usubillaga del Hierro”, Sección Productos Naturales

Profesora Asociada.Universidad de Los Andes, Facultad de Farmacia y Bioanálisis, Departamento de Bioanálisis Clínico

María Eugenia Lucena, Universidad Nacional de Chimborazo, Facultad de Ciencias de la Salud. Carrera de Laboratorio Clínico. Riobamba

Licenciada en Bioanalisis,por la Universidad de los Andes (ULA), Venezuela, Magister en Biotecnología de Microorganismos (ULA) Venezuela, PhD. en Ingenieria de Procesos, Univerisdad de Oviedo , España.

Docente/ investigador en la Facultad de Farmacia y Bionalisis (ULA) desde 1995 hasta 2018 y actualmente docente/investigador de la Facultad de Ciencias de la Salud, Universidad Nacional de Chimborazo, Ecuador.

Meybi Yurasca García Bustamante, Universidad de Los Andes, Facultad de Farmacia y Bioanálisis, Departamento de Bioanálisis Clínico

Licenciada en Bioanálisis, Universidad de Los Andes, Mérida, Venezuela

Keiri Yulith Rojas Guerrero, Universidad de Los Andes, Facultad de Farmacia y Bioanálisis

Licenciada en Bioanálisis, Universidad de Los Andes, Mérida, Venezuela

Rosa Lisbetth Aparicio Zambrano, Universidad de Los Andes, Facultad de Farmacia y Bioanálisis, Instituto de Investigaciones “Dr.Alfredo Nicolás Usubillaga del Hierro”. Sección Productos Naturales

Farmaceutica en la Universidad de Los Andes. Doctora en Química Aplicada, Mención: Química Orgánica (Facultad de Ciencias)

Clara Díaz de González, Universidad de Los Andes, Facultad de Farmacia y Bioanálisis, Departamento de Microbiología y Parasitología. Catedra de Micología.

Profesora Asociada. Universidad de Los Andes, Facultad de Farmacia y Bioanálisis, Departamento de Microbiología y Parasitología

Francisco Javier Ustáriz Fajardo, Universidad de Los Andes, Facultad de Farmacia y Bioanálisis, Departamento de Bioanálisis Clínico

Licenciado en Bioanalisis,Magister en Biotecnología de Microorganismos. por la Universidad de Los Andes, Mérida, Venezuela. PhD. por la Univerisdad de Oviedo, España, en el programa de Medio Ambiente

Liliana Margarita Araujo Baptista, Universidad de Los Andes, Facultad de Farmacia y Bioanálisis, Departamento de Bioanálisis Clínico

Licenciada en Bioanalisis, Universida de Los Andes, Merida, Venezuela. Magister en Biotecnología de Microorganismos, Universidad de Los Andes, Mérida, Venezuela. Doctora por la Universidad de La Laguna, Programa “Ciencias de la Vida y el Medio Ambiente” (Facultad de Farmacia. Departamento de Microbiología y Biología Celular)

Marylenlid Rossana Isla Chacón, Universidad de Los Andes

Universidad de Los Andes, Facultad de Farmacia y Bioanálisis, Departamento de Farmacia Galénica. Catedra de Galénica

Published

2022-10-05

How to Cite

1.
Cordero de Rojas YE, Lucena ME, García Bustamante MY, Rojas Guerrero KY, Aparicio Zambrano RL, Díaz de González C, et al. Chemical Composition and Antifungal Activity of<em> Eugenia Uniflora </em>L (Myrtaceae) Leaf Essential Oil. Rev Cubana Farm [Internet]. 2022 Oct. 5 [cited 2025 Feb. 11];55(3). Available from: https://revfarmacia.sld.cu/index.php/far/article/view/796

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