Chemical Composition and Antibacterial Activity of Essential Oils of Thymus Vulgaris L. on Salmonella spp.

Authors

Keywords:

lamiaceae, thyme, Thymus vulgaris, thymol, p-cymene, antibacterial activity, Salmonella

Abstract

Introduction: Essential oils are a complex mixture of compounds with numerous industrial uses. Among the aromatic plants with medicinal value, Thymus vulgaris L. is a perennial subshrub of the family Lamiaceae, used as a flavoring and preservative with antiseptic and antimicrobial activity. Salmonella spp. is a gram-negative enteropathogen that causes salmonellosis, a foodborne disease with a notorious increase in recent years.

Objective: To study the chemical composition and antibacterial activity of essential oils of Thymus vulgaris L on Salmonella enteritidis ATCC 17036 and Salmonella paratyphi A ATCC 9150.

Methods: Two essential oils of Thymus vulgaris L were used: one imported, product of the flowers of Thymus vulgaris and Thymus zygis and another experimental oil obtained from the leaves, flowers and stems of Thymus vulgaris. Presumptive identification of the compounds was performed by gas chromatography coupled to mass spectrometry. For preliminary antimicrobial activity, the agar diffusion method and the broth macrodilution method were used to obtain the minimum inhibitory concentration and the minimum bactericidal concentration.

Results: In the commercial oil, 19 components were fully identified, the major ones were thymol (45.3 %) and p-cymene (30.3 %); while in the experimental one, 33 components were found and 32 (97 %) were fully identified, being p-cymene (43.8 %) the most predominant. The commercial sample exhibited inhibition of Salmonella paratyphi A at 4.625 mg/mL with respect to eEO which required 5.5 mg/mL to inhibit Salmonella enteritidis.

Conclusions: Chemically, differences were observed in the compounds present in the oils studied, which may be related to the part of the plant used to obtain them. Both Salmonella species showed susceptibility at relatively low concentrations with respect to the reported toxic dose, which catalogs the essential oil of Thymus vulgaris as a potential biotherapeutic.

Author Biographies

Karen Piedad Martinez Marciales, Universidad de Santander.

Microbióloga de Alimentos. Especialista en Protección de Alimentos. Magister en Ciencia y Tecnología de los Alimentos. Universidad de Santander, Facultad de Ciencias de la Salud, Grupo de Investigación CRISALIDA.

Javier Andres Soto, Universidad de Santander.

Bacteriólogo y Laboratorista Clínico, Master en Dianas Terapéuticas y Señalización Celular y Doctorado en Biociencias Moleculares. Universidad de Santander, Facultad de Ciencias de la Salud, Grupo de Investigación BIOGEN.

Elaysa Josefina Salas Osorio, Universidad de Los Andes.

Farmacéutico mención Biotecnología, Magister en Microbiología mención Alimentos, Doctora en Química de Medicamentos. Profesor Agregado de la Cátedra de Microbiología de la Facultad de Odontología ULA. Directora de Investigación y Desarrollo de Laboratorios ProBioVital. Presidente de la Sociedad Venezolana de Microbiología capitulo Mérida desde 2014. Profesor Invitado de la Universidad de Santander y UniPamplona Colombia donde participa en un Proyecto Binacional Interuniversitario para el desarrollo de una bebida funcional probiótica para niños con problemas de desnutrición. Actualmente en conversaciones con la Universidad Antonio Nariño nodo Cúcuta Colombia, para el desarrollo de un proyecto Binacional dirigido al estudio de la microbiota bucal en pacientes con enfermedades sistémicas. Con experiencia en el estudio de las comunidades microbianas que coexisten en la cavidad bucal, microorganismos patógenos y oportunistas, evaluación de nuevas alternativas terapéuticas para el control de infecciones odontológicas. Así como en el aislamiento, identificación y caracterización de microorganismos probióticos a partir de diferentes fuentes, el diseño y evaluación de Biofármacos. Conferencista en eventos nacionales e internacionales, directora de trabajos de pregrado y post grado, con publicaciones en revistas científicas reconocidas.

Published

2023-03-27

How to Cite

1.
Martinez Marciales KP, Soto JA, Salas Osorio EJ. Chemical Composition and Antibacterial Activity of Essential Oils of Thymus Vulgaris L. on Salmonella spp. Rev Cubana Farm [Internet]. 2023 Mar. 27 [cited 2025 May 9];56(1). Available from: https://revfarmacia.sld.cu/index.php/far/article/view/854

Issue

Section

ARTÍCULOS ORIGINALES